Kansenkaart

CleantechPlayground in Amsterdam-Noord

Oude woonboten worden zelfvoorzienende kantoren

Cleantech Playground

Op het gebied van de voormalige scheepswerf De Ceuvel Volharding in Amsterdam worden zestien oude woonboten omgebouwd tot zelfvoorzienende kantoren. Het project is daarmee een proeftuin voor een breed scala nieuwe, schone en duurzame (water)technologieën.

Doelstelling & aanpak

Het doel van CleantechPlayground is schone technologieën in de praktijk te onderzoeken en te testen. Op het gebied van de voormalige scheepswerf De Ceuvel Volharding in Amsterdam-Noord worden zestien oude, afgeschreven woonboten omgebouwd tot zelfvoorzienende kantoren. Dit houdt onder meer in: goede isolatie, een duurzaamverwarmingssysteem, zonneboilers, hemelwateropvang en no-flush toiletten. Daarnaast zijn er experimenten met decentrale afvalwaterzuivering met biogasproductie en grondstoffenterugwinning. Door al deze technologieën te combineren ontstaat een leerzame proeftuin met duurzame oplossingen die ook op andere plaatsen in de praktijk zijn toe te passen.

Resultaten

  • 16 Oude woonboten worden omgebouwd tot zelfvoorzienende kantoren.
  • Daarin worden bestaande en nieuwe duurzame technologieën toegepast en getest.
  • Besparing tot 70% waterverbruik.
  • 100% voorziening in duurzame energie.
  • Door de gesloten kringloop van (afval)water, energie en grondstoffen ontstaat een gezond stedelijk metabolisme: stadslandbouw 2.0.

Facts & figures

  • CleantechPlayground is een project van Metabolic in opdracht van de Vereniging De Ceuvel Volharding, met Waternet als ‘founding partner’ in ontwikkeling en onderzoek.
  • Doelgroep: iedereen die te maken heeft met duurzame woon- en werkoplossingen.

Contact 

Adriaan van der Horst
Waternet
Adriaan.van.der.Horst@waternet.nl