Nieuws

Honderden kerken luiden noodklok voor klimaat

Honderden kerken luiden noodklok voor klimaat

Meer dan 260 kerken en zo’n veertig carillons lieten op 1 december van zich horen. Ze luiden de ‘noodklok voor het klimaat’. Milieuorganisatie Greenpeace had hiertoe opgeroepen.

”De Noordpool smelt, de zeespiegel stijgt en de oogsten mislukken. Als er niets verandert, zal klimaatverandering een steeds grotere rol gaan spelen in ons dagelijks leven. Gevaarlijke opwarming van de aarde kan nog worden voorkomen, maar het is de hoogste tijd om in actie te komen”, zegt Greenpeace.

Verenigde Naties conferentie

De actie Noodklok voor het Klimaat nam plaats in de aanloop naar de conferentie van de Verenigde Naties over de klimaatverandering die op 3 december in het Poolse Katowice begint.

Met de klokken-actie wil Greenpeace minister Eric Wiebes van Economische Zaken en Klimaat een ”stevig signaal” geven om koploper te zijn op de klimaattop. Volgens een recent rapport van de VN moet de opwarming van de aarde beperkt blijven tot 1,5 graad. ”Het is van essentieel belang dat Nederland maatregelen neemt om binnen de maximale opwarming van 1,5 graad te blijven”, aldus Greenpeace.

Concerten

Het klokgelui begon om 2 voor 12. In verschillende plaatsen gaven stadsbeiaardiers concerten die al om 11.30 uur begonnen. Tal van andere organisaties deden op een of ander manier ook mee. Zo heeft de A’DAM Toren langs het IJ in Amsterdam de verlichting van het pand omgezet naar groen om zo hun steun aan de actie te betuigen.

bron: hartvannederland.nl