Nieuws

Wilgenfilter zuivert afvalwater in Groninger wijk Reitdiep

Wilgenfilter zuivert afvalwater in Groninger wijk Reitdiep

In de Groninger nieuwbouwwijk Reitdiep wordt het afvalwater van honderd woningen straks gezuiverd door een wilgenfilter. 

Het is voor het eerst dat dat in Nederland op zo’n grote schaal gebeurt. ''En ook het rendement is veel hoger dan gebruikelijk’’, zegt Jonas Pelgröm van het bedrijf Wetlantec, dat het wilgenfilter aanlegt. Dat gebeurt in opdracht van de gemeente Groningen en in samenwerking met Arcadis, dat het terrein deze zomer bouwrijp maakt.

Het gaat om een uitbreiding van de bestaande nieuwbouwwijk Reitdiep in het noordwesten van de stad, tegen Dorkwerd aan. De woningen worden zoveel mogelijk duurzaam gebouwd. Het (zwarte) afvalwater van het toilet wordt samen met het organische keukenafval ingezameld met een vacuümsysteem. Het overige (grijze) afvalwater gaat naar het wilgenfilter.

Hoog rendement

''Dat is een nieuw type helofytenfilter met een veel hoger rendement dan normaal’’, vertelt Pelgröm. 

...

Lees het hele artikel op www.h2owaternetwerk.nl

Bron foto: www.wetlantec.com

Gerelateerde regio's: