Nieuws

Winnaar Winnet Innovatieprijs

Winnaar Winnet Innovatieprijs

Meer met Water, een idee van de gemeente Zeist, is winnaar van de eerste Winnet Innovatieprijs. Winnet maakte dat donderdag 16 november, tijdens de Winnet Brede Bijeenkomst, bekend.

In 2016 is de gemeente Zeist gestart met het verduurzamen van het gemeentelijk vastgoed. Kinderboerderij de Brink is daar onderdeel van en daar richten, tot op heden, alle duurzame maatregelen zich op het gas- en elektraverbruik en optimale isolatie. De Winnet Innovatieprijs gaf aanleiding het element ‘water’ hier aan toe te voegen.

De kinderboerderij wordt gebruikt als etalage van duurzaamheid, waarbij men werkt vanuit drie pijlers: educatie, innovatie en inspiratie. Met het idee voor de Winnet Innovatieprijs, krijgen kinderen (en ouders) inzicht in de energieketen en het rioleringsstelsel, wordt de kinderboerderij gebruikt als proeftuin voor technologische innovaties, zoals plant-e slangensysteem en afvalwaterscheiding, én worden resultaten zoveel mogelijk gedeeld ter inspiratie voor inwoners, organisaties en overheden.

Zeist motiveert: “Als gemeente vinden we het belangrijk om het goede voorbeeld te geven. De experimenten op Kinderboerderij de Brink moeten niet alleen ten gunste komen van de kinderboerderij zelf, maar ook de samenleving kennis en inspiratie opleveren”.

“Meer met Water is onderdeel van een groter plan, waardoor educatie, innovatie en inspireren mooi gekoppeld worden. Het is breed toepasbaar en heeft vele mogelijkheden, zoals het reduceren van methaan-uitstoot, het opwekken van energie en het reduceren van het CZV-gehalte. Hierdoor krijgt de gemeente een schoner milieu en heeft het water een betere kwaliteit. Daarbij is de technologie veilig voor plant en omgeving. Winnet wil graag bijdragen aan de ontwikkeling van deze veelbelovende innovatie”, aldus de jury.

Juryvoorzitter dr.ir. Jan Vreeburg overhandigde de gemeente Zeist een cheque van € 20.000,-, welke besteed mag worden aan de uitvoering van dit winnende idee.

Winnet Innovatieprijs

De Winnet Innovatieprijs stimuleert partners om te blijven investeren in innovaties die bijdragen aan een duurzame afvalwaterketen. Met deze prijs geeft Winnet haar partners een duwtje in de rug om de kennis over en ontwikkeling van een duurzame afvalwaterketen te vergroten.


Bron: Winnet

Gerelateerde regio's: