Nieuws

Platform Water Vallei en Eem zet de Virtual Reality-bril op en gaat op avontuur

Platform Water Vallei en Eem zet de Virtual Reality-bril op en gaat op avontuur

En wat doe jij om de wereld een beetje mooier te maken?

Als samenwerkingsverband spant het Platform Water Vallei en Eem zich in om door middel van samenwerking en kennisdeling de wereld een beetje mooier te maken. De uitdagingen als gevolg van de klimaatverandering zijn enorm, onzeker en grensoverschrijdend. Het Platform zoekt daarom steeds naar nieuwe samenwerkingen, nieuwe oplossingen en innovaties. De gevolgen van de klimaatverandering kunnen we niet stoppen, maar we kunnen wel onze krachten bundelen. Ervoor zorgen dat we in actie komen, zodat we voorbereid zijn op de dag van morgen. De vraag aan de gasten van de jaarlijkse bijeenkomst, afgelopen 7 september, was dan ook: En wat doe jij om de wereld een beetje mooier te maken?

En wat doe jij?

Harvey, Irma en José, orkanen die een gevoel geven van onmacht, wat kun je hier nu aan doen? Volgens Morgan Freeman, in het YouTube filmpje Our Future, hebben we juist nú de kennis, techniek en plicht om ons aan te passen en te zorgen dat onze aarde bewoonbaar blijft. Dit vraagt wel om actie, om daadkracht, om lef, om passie! Dagvoorzitter Frans ter Maten, heemraad van het waterschap Vallei en Veluwe, wilde van de gasten weten; En wat doe jij! Als bestuurder, als managers, als ambtenaar, zowel in je werk als privé. Verbeter de wereld, begin bij jezelf. Volg je passie, zet je kwaliteiten in, heb geen te grote ambities, maar begin gewoon vandaag nog!

Innovaties

Het Platform werkt inmiddels samen met allerlei andere overheden en instanties. Het Instituut voor duurzame procestechnologie (ISPT, www.ispt.eu) is een netwerkorganisatie van overheden, bedrijven, onderzoeksinstanties en universiteiten uit heel Europa, ook op het gebied van waterbehandeling. Voor de Platformbijeenkomst heeft ISPT een Virtual Reality film ontwikkeld. De film heeft de titel; En wat doe jij? Met een VR-bril op kan men zien wat je zelf kunt doen in en om het huis om een duurzame toekomst te creëren. De kijker wordt meegenomen op avontuur en uitgedaagd om zelf in beweging te komen en te innoveren. In de kraam van ISPT, tijdens de informatiemarkt op de oude rioolwaterzuivering in Otterlo, konden de gasten zich onderdompelen in de virtuele wereld. Ook bij de andere kramen konden de gasten netwerken en inspiratie opdoen over onderwerpen als biomimicry, klimaatadaptieve inrichting van de openbare ruimte, waarom ‘poep ook goud is’ en afkoppelen.

Nieuw logo

Wendy Ruwhof, wethouder gemeente Renkum en lid van de regiegroep van het Platform, onthulde op 7 september ook het nieuwe logo. Een modern logo wat symbool staat voor de rol van het Platform. Wendy: “De groene kern, dat zijn wij. De cirkels eromheen onze partners. Als netwerkorganisatie willen we een steen in de vijver gooien, een rimpeling veroorzaken en zo onze kennis delen en verspreiden”.

Vrbril 2  Frans Ter Maten Zaal  Logo _PWVE_landscape

Het Platform Water Vallei en Eem is een samenwerkingsverband op het gebied van waterbeheer tussen Waterschap Vallei en Veluwe en de gemeenten Amersfoort, Baarn, Barneveld, Bunschoten, Ede, Eemnes, Leusden, Nijkerk, Renkum, Renswoude, Rhenen, Scherpenzeel, Soest, Veenendaal, Wageningen en Woudenberg. Meer informatie over het Platform via www.pwve.nl.

Gerelateerde regio's: