Nieuws

Rioolwater geeft genoeg nieuwe energie voor een heel dorp in gemeente Vlissingen

Rioolwater geeft genoeg nieuwe energie voor een heel dorp in gemeente Vlissingen

Nog een paar maanden klussen en de rioolwaterzuivering bij Ritthem kan een heel dorp van stroom voorzien.

Een bijna tien miljoen euro kostende verbouwing maakt van de zuivering een 'energiefabriek'.

Voorheen kostte het schoonmaken van het Zeeuwse afvalwater juist bergen energie. Het streven van waterschap Scheldestromen is dat de zuivering vanaf begin volgend jaar meer stroom oplevert dan verbruikt.

Hoe dat kan? Eigenlijk heel eenvoudig: met slimme oplossingen wordt het energieverbruik bij het schoonmaken van het afvalwater omlaag gebracht. En daarnaast wordt er, dankzij nieuwe motoren, meer stroom opgewekt met het biogas dat bij het zuiveren ontstaat.

Vanaf komend voorjaar gaat de zuivering 35 procent meer energie opleveren dan kosten. De netto opbrengst, die aan het net wordt geleverd, is voldoende om 380 huishoudens van stroom te voorzien. ,,We kunnen dus het licht in heel Ritthem laten branden op de energie die we uit het afvalwatersysteem halen", zegt dagelijks bestuur Gert van Kralingen tijdens een rondleiding op het enorme terrein.

...

Lees het hele artikel op www.ad.nl/zeeland

Bijschrift en bron foto: Omgevingsmanager Daniëlla Helmendach van het waterschap bij de nieuwbouw op het terrein. © Lex De Meester

Gerelateerde regio's: