Nieuws

Proef met waterdoorlatende bestrating in Bergen op Zoom

Proef met waterdoorlatende bestrating in Bergen op Zoom

Bestrating. Zo strak mogelijk, zo dicht mogelijk. Geen plassen, we willen droge voeten. En daarom straat Nederland alles vol. 

Parkeerterreinen, opritten, het terras bij de woning. Soms de hele tuin. Omdat dat zo makkelijk is. Regenwater gaat de riolering in en is weg. Dat is op den duur niet goed. De bodem verdroogt. Steeds meer gemeenten en andere overheden komen daar nu achter. De gemeente Bergen op Zoom haakt er op in met een proef met allerlei verschillende soorten waterdoorlatende bestrating.

Twintig parkeervakken zijn opnieuw aangelegd op het kortparkeerterrein bij het Stadskantoor aan de Jacob Obrechtlaan in Bergen op Zoom. Aannemingsbedrijf Gebr. Moerland BV uit Sint Annaland heeft vorige week die klus geklaard. ,,We doen dat op deze plek omdat hier veel auto's parkeren'', legt verantwoordelijk wethouder Patrick van der Velden uit. ,,Zo kunnen we zien hoe de bestrating zich houdt onder de belasting van auto's die er parkeren. Of de bestrating bijvoorbeeld ook bestand is tegen een vrachtwagen.'' Van die ervaring wil de gemeente leren om in de toekomst dit soort bestrating in de stad toe te passen. Maar de proef biedt ook de mogelijkheid om projectontwikkelaars en woningcorporatie Stadlander erop te wijzen dat er bestrating bestaat die water doorlaat. Want daar gaat bij alle twintig parkeervakken om.

...

Lees het hele artikel op www.bndestem.nl

Foto: Wethouder Patrick van der Velden (rechts) kijkt toe hoe de laatste hand aan de waterdoorlatende parkeerplaatsen worden gelegd. © Jan van de Kasteele 

Gerelateerde regio's: