Nieuws

Start pilotonderzoek Bioplastic Leeuwarden

Start pilotonderzoek Bioplastic Leeuwarden

Op de rioolwater-zuiveringsinstallatie (rwzi) van Wetterskip Fryslân in Leeuwarden is maandag 27 januari de proefopstelling ‘Bioplastics uit afvalwater' officieel in gebruik genomen. 

Zweedse ambassadeur verricht openingshandeling

KNN Bioplastic start op de Demosite een pilotonderzoek naar bioplastics uit afvalwater. Het gaat om een Zweedse technologie, waarmee Wetterskip Fryslân een primeur heeft in Nederland. Håkan Emsgård, de ambassadeur van Zweden, heeft de officiële openingshandeling verricht.

_Foto _1kl

Håkan Emsgård, de ambassadeur van Zweden, verklaart het project bioplastic voor geopend.

Een quickscan op de rioolwaterzuiveringen van Wetterskip Fryslân heeft aangetoond dat het mogelijk is grondstoffen voor bioplastics uit afvalwater te winnen. Dit heeft geleid tot het gezamenlijke initiatief van het Zweedse bedrijf Anoxkaldnes, KNN Bioplastic, provincie Fryslân en Wetterskip Fryslân om een proefopstelling voor het winnen van bioplastic uit afvalwater te realiseren. De rioolwaterzuiveringsinstallatie in Leeuwarden is voor dit onderzoek een geschikte locatie.

Anoxkaldnes, KNN Bioplastic en de provincie Fryslân streven gezamenlijk naar een volwaardige regionale productieketen voor bioplastic. Onlangs verstrekte de provincie KNN Bioplastic hiervoor een subsidie van € 100.000,-. De proefopstelling bij Wetterskip Fryslân is een volgende stap op weg naar realisatie van deze productieketen voor bioplastic.

Foto _2kl

V.l.n.r.:  Wietze de Haan, lid dagelijks bestuur Wetterskip Fryslân, Jacob Bruus, Managing Director AnoxKaldnes, Håkan Emsgård, ambassadeur van Zweden, Hans Konst, gedeputeerde Provincie Fryslân en Cor Kamminga, directeur van KNN Advies.

400 jaar

In 2014 vieren Nederland en Zweden het 400-jarig bestaan van de wederzijdse (handels-) betrekkingen. De komst van de Zweedse ambassadeur naar de opening van de pilot KNN Bioplastic op de Demosite in Leeuwarden past goed binnen de 400 jaar vriendschap tussen Nederland en Zweden.

Demosite

Wetterskip Fryslân heeft in samenwerking met het Toptechnologie Instituut Wetsus al weer een paar jaar een onderzoekslocatie ingericht op de rwzi Leeuwarden. Met de Demosite wil Wetterskip Fryslân de ontwikkeling van innovatieve en duurzame waterzuiverings-technieken bevorderen.